Er muslimer onde monstre med horn i pannen?

 

 

Når en sier “muslim”, tenker enkelte “terrorist” med en gang. Dog, muslimer flest er like varierte som folk flest. I dag ble en lesbisk muslim kåret til “årets skeive person” av Gaysir (artikkel her). Til trass for hva Mahmoud Ahmadinejad sier så finnes det altså homofile muslimer. Hvordan en muslim tolker koranen er opp til den personen. På samme måte som det finnes ekstremistiske muslimer så finnes det også ekstremistiske kristne som mener homofile burde drepes.

Dog, på samme måte som vi motarbeider kristen ekstremisme må vi også anerkjenne og bekjempe islamsk ekstremisme. Å hevde at det ikke finnes ekstremistiske muslimer er like idiotisk som å hevde at alle muslimer er ekstremister. Det finnes muslimske menn som undertrykker sine koner, som slår sine barn, som er direkte onde.

Både venstre- og høyresiden har sine ekstremiteter, der den ene helgenforklarer alle muslimer (så godt som bortsett fra Mulla Krekar), i mens den andre part demoniserer alle muslimer.

Muslimer er som folk flest. Og som folk blant flest finnes det elemter som må bekjempes. Det finnes menn som ser på kvinner som horer som må holdes i strenge tøyler (faktisk er slang-uttrykket “kæbe” marrokansk for “hore”), i stedet for å bekjempe disse holdningene har en forsøkt å skjerme slike elememter for kritikk i det en har dratt alle muslimer over samme kam og beskyttet de for kritikk.

En tøff person som har våget stå opp mot slike elementer er Sara Azmeh Rasmussen, som er blitt både spyttet på og truet på livet fordi hun er en lesbisk muslim som kjemper for toleranse for homofile og lesbiske blant muslimer. De en ville ventet ville stått sammen med Sara, og andre i samme situasjon, hadde vært venstresiden. Men venstresiden har skuffet stort. I stedet har venstresiden forsøkt å stagge og sensurere Sara Azmeh Rasmussen.

For noen muslimske kvinner er hijaben et frihetssymbol, det er et symbol for “dette er meg, dette er mitt valg, dette er hva jeg tror på og lever etter”. For mange muslimske kvinner er det et symbol på undertrykkelse, på at “hvis jeg sier mot min mann, min manns far, bror, min manns venner – så får jeg lide for det”.

Skal vi ha et moderat samfunn der alle mennesker er like meget verdt, der alle mennesker blir respektert, må vi kjempe mot ekstremisme. Det gjør en ikke ved å ignorere at den finnes.

Jeg har lite til overs for ekstremisme – var seg den kommer fra den ene eller den andre kanten, vare seg den kommer fra kvinner eller menn, uansett hudfarge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: