Iran og Atombomben

Stadig vekk hører en om trusselen Iran og atombobmen i media. Det er mange skrekkscenarioer som blir malt opp, Iran vil sprenge Sambandsstatene i lufta, Iran vil angripe fredelige Europa, Iran vil utslette Israel med atombomber…

Det er en enkel grunn til at stater som Nord-Korea og Iran utvikler kjernefysiske våpen: Sambandsstatene har aldri angrepet en stat som har kjernefysiske våpen. Med det i bakhodet er det mange av disse lederne som ser på kjernefysiske våpen som en garanti for å ikke bli angrepet. Målet er altså ikke å angripe, målet er å ikke bli angrepet.

Jeg oppfatter ikke disse statene som fredelige, men målet er altså ikke å angripe andre. Nord-Koreas massive hær og andre våpen er ikke først og fremst til for å angripe Sør-Korea, da ville de ha gjort det for lenge siden. De er til for at Nord-Korea er en miniputtstat, de produsererer en BNP på omtrent samme nivå som Mosambik. Det er ingen som prater med Mosambik om U-hjelp, om lån til å bygge opp nasjonen sin, om noen som helst form for hjelp. Nord-Korea vet om dette. De vet at den eneste måten å bli hørt på, lyttet til, av det internasjonale samfunn er ved hjelp av våpen og makt.

Slik blir en sett og hørt i det internasjonale samfunn. Ikke ved at en faktisk trenger hjelp og støtte, men ved at en har våpen og makt å true med.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: