Hva er kjærlighet (del 1)

swans

 

Er kjærlighet bare en følelse? Kan man elske mer enn en person? Er sex kjærlighet? Kan en skade noen ut av ren kjærlighet?

Selv om forelskelse er en god følelse så er kjærlighet mer enn forelskelse. Kjærlighet er omtanke, er å bry seg om, å ønske godt. Kjærlighet er et valg. Hvis du ser en person i utslitte klær sitte lent inntil en husvegg og tigge og du gir personen noen småpenger du har på deg så er det av kjærlighet. Du gjør det ikke fordi du kjenner personen fra før og kjenner du har et ansvar, du gjør det ikke fordi det er en slekting, du gjør det ikke for å få noe igjen for det. Du gjør det bare av kjærlighet.

Kjærlighet kan også velges bort. Hvis du krangler med en venn og du så snur ryggen til så er det i frykt for å bli såret. Du velger å ikke vise omtanke, forståelse eller bry deg om personen mer fordi du er redd for selv å bli såret. På den måten velger en bort kjærligheten.

Hmmm… Grekerne hevdet der var tre typer kjærlighet, kjærligheten du har til dine venner, kjærligheten du har til dine barn, og kjærligheten du har til din partner. Men tar du vekk sexen så er det fortsatt samme kjærlighet. Du ønsker dine venner godt. Hvis en nær venn havner på sykehus etter en ulykke så stiller du gjerne opp for den personen, du overnatter gjerne på sykehuset sammen med personen om det går. For å være ved din venns side hele tiden. På samme måte som du ville vært det hvis det var din partner eller et av dine barn. En gjør det fordi en bryr seg om, av kjærlighet.

Er sex kjærlighet? Sex kan være rent begjæt, “jeg ønsker å ha det godt og hvis du gjør det godt for meg skal jeg gjøre det godt for deg til gjengjeld”. Det begjæret kan være så tomt for kjærlighet at noen blir utsatt for overgrep eller til og med voldtekt. Dette kan gjøres med falske ord om hva kjærlighet er, “jeg vil bare vise deg hvor mye jeg elsker deg”.
Sex kan også være noe som “bare skjer”. Det kan være resultatet av to mennesker som elsker hverandre inderlig og ting bare skjer mellom de.

Sex er altså en nærhet, en fysisk nærhet, som faktisk er viktig. Særlig med tanke på hvor strikte vi er blitt i det vestlige samfunn hvor vi å den ene siden ser på alt kroppslig som noe heslig, noe stygt, samtidig som vi beundrer det så hinsides perfekte kroppslige at det er uvirkelig. I en slik verden har det meste av berøring lett for å bli til noe seksuelt.

Sex har lett for å bli forvekslet med kjærlighet. Særlig for den som har vært utsatt for overgrep med slike ord som, “jeg elsker deg bare, du er så deilig”. Slike personer har lett for å søke etter kjærligheten i det seksuelle, i håp om at da er en elsket. Jo flere som ligger med en, jo mer elsket er en. Selv om det jo ikke er slik…

På samme måte er der de som får lære seg at det å bli beundret, sett opp til, det er kjærlighet. Fordi deres foreldre og andre rundt dem la merke til de først når de gjorde det godt på skolen, gjorde det godt i fotball, eller presterte på andre områder. I mens de ble oversett eller kjeftet ut/utsatt for vold når de ikke presterte “godt nok”.

Derfor er det viktig å elske barn ubetinget, å lære de at de er elsket, selv om de gjør det dårlig på skolen, eller om så er, selv om de stjeler eller lyver. Det betyr ikke at det er ok å oppføre seg slik, men det betyr at en vil alltid være der, støtte og hjelpe, selv når de oppfører seg dumt. Da lærer en seg å elske andre på samme måten, fremfor å sette betingelser for å elske.

For det går ikke. Hvis en setter betingelser for å elske, “hvis du noen gang sårer meg så vil jeg ikke elske deg mer”, så er det ikke lenger kjærlighet. Kjærligheten kan ikke sperres inne i en innhegning bak forskjellige lover og grenser. Kjærligheten er frivillig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: