Høyresidens fremmedfrykt

 

“Fordi, og når jeg snakker om islamiseringen så snakker jeg om fundamentalistene”. Dette er ord som gjør at personer på høyresiden, som i grunnen har mange av de samme verdiene som venstresiden, at mennesker skal ha frihet fra undertrykkelse, skal få velge hva de vil tro på, hvem de vil være, skal være frie for fordommer, osv, – lærer seg å tenke at “fundamentalister, ja, det er alle muslimer”. Samtidig har venstresiden i så alt for mange år helgeneforklart muslimer, alle muslimer, og med det stilt seg i en situasjon der ingen muslimer, selv ikke de ekstreme, er blitt fordømt.

Det har gjort at høyresiden ser på seg som de fornuftige, de som er motstandere mot undertrykking, mot vold, etc. I mens ser venstresiden på seg som de samme.

For ordens skyld, ekstremister finnes det innen alle leire, innen alle kulturer. Jeg husker det ble liv laget da “Ecce homo” ble stilt ut, “en homofil Jesus”. Et kjapt søk ga meg denne artikkelen, som forteller om pøbler som gått til fysisk angrep på folk, bombe-trusler, og alskens herk. Det hører man ikke så meget om. Derimot hører man om at alle muslimer er terrorister fordi noen av de protesterte mot Muhammed-tegningene. Ingen ville finne på å si det samme om kristne med bakgrunn i “Ecce homo”-reaksjonene…

Men det har altså å gjøre med disse assosiasjonene som begge parter er skyldige i å skape. Når venstresiden ikke tar avstand fra de mest ekstreme, fra de som sier de er villige til å drepe uskyldige mennesker om så er, fordi deres gudommelighet er blitt fornærnet, –med den begrunnelse at “alle muslimer er ikke sånn”, så er de med på å bekrefte den assosiasjonen om at “det finnes muslimer som er sånn”, heller enn at, “det finnes idioter som er sånn, slike aksepteres ikke”.

Ja, jeg er smått bitter på venstresiden. Fordi villigheten til å ta avstand fra ekstremister når de er muslimske er ikke bare liten, den er så godt som fraværende.

Både høyre- og venstresiden har sine poeng og sine feil, oppfatter og mener jeg. I et samfunn må man ha en del felles verdier. Man må ha noe en kan samles om, noe som gjør at man føler man “kjemper”, eller vel, arbeider for det samme. Vare seg en føler dette er kristne, muslimske, humanistiske eller buddhistiske verdier er irrelevant. En kan fint tilbe forskjellige guder, eller ikke, og likevel ha samme verdier. Som at det å myrde er galt. Det å stjele er feil. Det å gå inn for å gjøre ondt er umoralsk. Det å nekte andre deres frihet er diktatorisk og brudd mot menneskerettighetene.

En er ikke avhengig av å tilbe samme gud for å ha disse verdiene, eller ens en gang ha en gud. Men en er avhengig av å ha slike verdier for at vi skal kunne fungere som samfunn. I det det finnes mennesker som samler seg om andre verdier, som feks at homofili er en styggedom og ikke må tåles, vare seg de som samles om dette er kristne eller av en annen religion, så blir de til en trussel mot de verdier vi har som samfunn. Det er derfor det er så viktig å bekjempe slike holdninger.

Selv om de som bærer på de skulle vise seg å være muslimer så er ikke det på noen måte formildende.

I 1814 nektet opprettholdt (og feilaktig forsterket) våre forfedre Christian IVs lov om at “jøder ere fortsatt udelukket adgang til Riget”. I ettertid har det dukket opp teorier som at “de var alle handelsmenn, de som laget grunnloven vår og de fryktet jødene som var pengesterke, derfor nektet de jøder å komme til Norge, for det ville bety konkurranse”. Det er feilaktig på så mange nivåer. Så historieløst… Det var almuen, altså, almindelige mennesker fra alle skikt av samfunnet som stilte opp i Riksforsamlingen av 1814. Grunnen til at jøder ble nektet tiltrede til nasjonen Norge var ikke at man var redd pengene deres, det gikk ut på en annen debatt der man fryktet at jødene ville prate sitt eget språk, holde seg til sine egne, bygge og sette opp egne synagoger, holde egne samfunn i samfunnet med egne lover og egne regler. Dette var den debatt som førte til at man til slutt nektet jøder tiltrede til Norges grenser.

Frykten for det fremmede er ikke at “de ser rare ut”, eller, “de har en rar hudfarge”. Frykten for det fremmede har alltid handlet om frykten for at det er mennesker med andre verdier enn en selv har. En kan tenke seg selv hvordan en føler det når en sitter alene på en benk en kveld og en mann kommer bort og setter seg, en vildt fremmed mann en ikke har sett før. Sett at han har en litt lang nese. Da tenker en ikke at han er farlig fordi han ser rar ut, eller fordi han har en farlig nese. Man tenker at han er farlig fordi han kanskje har et verdisyn på andre mennesker som gjør at han synes det er ok å slå andre, voldta, mishandle. Eller kanskje han synes det er ok å stjele, med vold om så er.

Skal vi som samfunn fungere og holde sammen må vi også ha noe å kjempe for og stå sammen om. Nei, ikke alle mennesker har de samme verdiene. De verdiene vi har her i landet, at alle mennesker, ALLE mennesker, vare seg en er mørk eller lys, rødhåret eller mørkhåret, fregnete eller ikke, lav eller høy, tykk eller smal, rik eller fattig, så skal alle ha rett til lik behandling og rett til å få hjelp når en trenger det.

Skal vi holde på disse verdiene må vi kjempe for de. Vi må lære barna våres de. Vi må lære de som kommer hit at de er viktige heller enn å gjøre narr av hvor tåpelige vi nordmenn er som har en egen kultur. Disse verdiholdningene er avhengige av kunnskap, av forståelse. Uten det kan de gå tapt.

Mennesker som ikke bryr seg om andre mennesker ser ikke noen vits i å hjelpe og bistå andre som er svake. De ser bare personer som benytter seg av deres penger.

Vi har viktige verdier som er verdt å kjempe for. Gjør vi ikke det går de tapt for uvitenheten, fordommene, hatets kultur…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: