Frykt og fordommer

 

Jeg mailet Tuppen & Lillemor for noen dager siden og fikk svar i går, fordi bloggen deres ble brukt av noen til å spre en del hatpropaganda og fordommer mot kvinner, single som lesbiske, som får barn ved hjelp av assistert befruktning (altså, som får barn uten at en mann er med i bildet).

Jeg har virkelig lest gjennom kommentarene og prøver så godt jeg kan å forstå de personene som skriver det hat i den bloggen som står bak dette (ikke Tuppen & Lillemor sin). Men jeg føler virkelig at jeg kommer til kort.

Hovedtemaet ser ut til å være at menn ikke har “all makt” til å bestemme alt i forholdet lenger, menn må respektere kvinner og kan ikke lenger forvente seg at kvinnen skal stå og vente desperat på et en eller annen snill prins (eller narr) skal ri forbi og plukke henne opp på sin hvite hest (eller rånebil). Han må gjøre seg atraktiv for henne for at hun skal ønske å bli med han ut på livets ferd. Dette ser ut til å opprøre en god del menn. Før, mener de, var det nok med at en ønsket seg en kvinne, så hadde man en. Derfor, mener de, er det bedre å finne seg en i Thailand…

“Omsorgen” for farsrollen for barnet ser ut til å gå veldig en vei, når kvinnen velger bort mannen så er det ikke måte på hvor heks det ropes ut, brenn henne, osv. Dog er det ikke et ord om mannen som forlater mor og barn… Så denne omtanken for barnet er veldig illusorisk, det handler om noe helt annet enn omsorg og omtanke for barnet. Var den genuin ville det ha vært noen idéer om hvordan en kan hjelpe disse barna som de synes så synd på. Ut over det å nekte kvinner en viss frihet, friheten til assistert befruktning, så er det ingen forslag der.

At single/lesbiske kvinner får barn er ikke unaturlig. Det har skjedd i mange hundre, til og med tusener av år. Biologien er på ingen måte i veien for det, faktisk gjør den det veldig enkelt for kvinnene på den måten. Det har da alltid vært mer enn nok av menn som har stilt opp for at kvinner skal få seg barn. Sjelden handler det om uselviskhet og altruisme, det har nok et lite innslag av egoisme fremfor noe annet… Forskjellen er at kvinner i dag har valgfriheten. Det er en valgfrihet kvinner har fått etter mange års kamp.

De menn som reagerer på dette er ikke først og fremst menn som ser ut til å ønske seg barn like meget som kvinnene gjør, det ser først og fremst ut til å være menn som ønsker seg en maktposisjon over kvinnen. Dette ønsket om makt over et annet menneske blir for meg heller fremmed, de eneste naturlige situasjoner hvor det oppstår er når man har barn. Men det er ikke så meget makt som det er ansvar. Klarer man ikke håndtere det ansvaret så er det dømt å slå dårlig ut for den personen som vokser opp under det forholdet. Det fungerer fordi det er et menneske som trenger hjelp, som trenger grenser, som trenger å lære seg om livet. Det forholdet fungerer derimot dårlig mellom voksne, selvstendige individer.

Jeg forsøker virkelig å forstå de menn som står for slike holdninger, som ønsker at kvinner ikke skal ha sin valgfrihet, som ønsker at kvinner ikke bare skal nektes assistert befruktning, men som også mener at kvinnen ikke skal ta del i arbeidslivet eller ha et selvstendig liv – for da mister mannen sin atraktivitet. Menn og kvinner er likere enn vi liker å tro. Valgfrihet og individualisme er noe som er viktig for oss begge.

——————————————————-

Redigert: Vel, etter litt refleksjon, en helt klart bidragende årsak til slike holdninger er hva disse menneskene selv har vokst opp med og lært seg. Ikke bare i forhold til “hva er normalt”, men også i forhold til “hva er kjærlighet”. Dette er mennesker som, er jeg sikker på, har lært seg at far kan kreve kjærlighet av mor, fordi han gir henne penger. På samme måte som barna selv har blitt avkrevd “for å bli elsket”, eller vel, i det minste likt av foreldrene sine. Med det tar barna med seg den kunnskapen videre i livet. “Jeg som mann kan kreve…”.

Situasjoner der han ikke lenger kan kreve føles derfor som skremmende, da vet han ikke lenger hvordan han skal få den kjærlighet han har lært seg han kan kreve og lært seg at han skal fortjene.

Jeg sier ikke det ER slik, men i mitt hode høres det logisk ut, det høres sammenhengende ut.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: