Hva har Sasha Baron Cohen, Chapman brødrene og Hans Rotmo til felles?

 

De benytter seg i grunnen av samme kunst-type. Sasha Baron er litt mer tydelig med sin sarkasme, man skjønner tydelig at han ikke mener det, der han sitter og gjør narr av FN og deres manglende handling overfor terrorkraturet i Syria.
Brødrene Chapman var ikke like tydelige i sine paroderte gjenskapelser av Goyas “The Disasters of War”. De kalte sine kunstverk “Insult to injury”. Poenget med klovneansiktene? Kunst må tolkes slik den som ser kunsten ønsker å oppfatte den. Den kan oppfattes som at de gjør narr av Goya. (Dette er opprinnelige Goya-sketsjer de er kommet over og malt oppå). Selv oppfatter jeg det som at de ønsker å kritisere vårt fjerne forhold til krig. Vi har ikke lenger noen forståelse for hva krig faktisk er, vi ser ikke lenger drepte mennesker. Vi har et fordreid syn på krig. Det er, så vidt jeg oppfatter deres bilder, det de ønsker å formidle.
Hans Rotmo bruker også sarkasme. Folk forstår ikke at den melodien han har laget, “Vi fra Andre” ikke er ment som en seriøs sang om hvordan innvandrere er, men en useriøs sang om hvordan (alt for) mange nordmenn oppfatter at innvandrere er. Det store kunststykket mannen har gjort er at det faktisk finnes nordmenn der ute som sitter og sier, “ja men han har jo rett, det er jo sånn innvandrerne er!”. Det er altså fordommene mannen gjør narr av, ikke innvandrere. Disse som hyller melodien hans blir en del av selve kunsten, faktisk.

Jeg er ikke noen stor fan av Sasha Cohen, men denne gangen synes jeg han treffer spikeren veldig godt med sin “The Dictator”. Alle tre har forskjellige måter å uttrykke kunsten sin på. Men alle tre forsøker å vise oss våre egne fordommer og holdninger ved å gjøre narr av oss.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: