Noensinne lurt på hvordan rasisme oppstår?

v_graf

 

Rasisme oppstår på samme måte som alle andre tanker. Dessverre. Det er ikke noe mørkt eller hatefullt sted i hjernen der rasisme oppstår. Det finnes ikke noen grufull del i hodet som vi kan peke på og si, “der, der er det rasismen oppstår, når noen tar i bruk den delen av hjernen så oppstår rasisme”.

Rasisme oppstår på akkurat samme måte som alle andre tanker oppstår. Mennesker opplever og “ser” ting og prøver å putte det i en eller annen slags kontekst for å kunne forstå, for å kunne se en sammenheng. Det er slik vi mennesker fungerer, vi ser ting og vi prøver å finne en forklaring på hvorfor det er slik det er. Det er slik vitenskapen er blitt til. Det er også slik overtro er blitt til.

Se for deg at du kjører langs en lenger landevei. Du lytter til radioen litt sånn i bakgrunnen mens du kjører. Plutselig spraker det litt i den og det virker som om den mister “stasjonen”. En liten stund etter blir du vinket til siden av en politikontroll som forteller at de har radarkontroll og de synes du kjørte litt for fort.
Neste gang du kjører og radioen plutselig “detter ut” så vil du instinktivt bremse ned farten fordi noe i ditt hode sier “klikk”, du har laget en kobling mellom det at radioen faller ut og det at politiet bruker radarkontroll.

Det er slik vi mennesker fungerer. Vi søker forklaringer på hvordan ting henger sammen.

Dette er grunnen til at jeg har det bildet over. Enkelte ser det og tenker, “aha, se der, flere innvandrere kommer hit til landet og voldtektene øker, det må være en sammenheng her”. Det er ikke slik at vedkommende som “ser” den “sammenhengen” er ond på noen måte, vedkommende har bare erfaringer (eller mangler de) som gjør at vedkommende tenker slik.

Å angripe en person som oppfatter at det er en sammenheng her, er mislykket. “Du er en idiot/rasist/fremmedfientlig fordi du tenker slik”, det oppnår bare at vedkommende oppfatter den som sier slikt er den egentlige idioten. Det hele er jo så klart og tydelig for den som “ser” denne sammenhengen. Like klart og tydelig som det er klart og tydelig for den som oppfatter at det er en annen grunn som ligger bak.

Spørsmålet er bare hvordan man når gjennom med en alternativ forklaring.

Angående tabellen over, den største kulturinnflytelse vi har hatt her i landet siden 70-tallet er ikke asiatisk, den er kapitalistisk (jeg vil ikke gi noen spesifik nasjon skylden for det, dette har både vi rotet oss opp i selv samtidig som vi har tatt inn over oss ukulturer fra andre land). Det vil si at vi i større og større grad har sett på mennesker som noe som skal overbevises om å bruke penger, samme hva på, bare “vi” får de pengene. Det er ikke bare porno-industrien som er blitt råere med årene, hele bransjen og hele samfunnet er blitt mer og mer kynisk med årene. Ut med solidaritet, omtanke, det å bry seg, inn med “bli suksessfull”, “vær deg selv”, “tenk på deg selv”, indivudualismen.

Der av at det finnes mennesker som kan kjøre på uten å bry seg, det være seg det gjelder voldtekt eller det gjelder overgrep. Og flere blir de…

Jeg tror ikke det er den eneste grunnen, men jeg tror det er mye av grunnen bak.

…og da er vi tilbake til det med å se mønstre og søker forklaringer. At jeg oppfatter det som at det er slik det er betyr jo ikke at jeg har rett. Det betyr bare at det er slik jeg oppfatter det.

For å være litt kynisk selv, det er jo dette som gjør sosial omgang med andre så viktig. For at man skal kunne få andre inntrykk og få høre hvordan andre ser på det og kanskje se et nytt tankemønster.

2 kommentarer

 1. Vi människor påverkas givetvis av olika saker och sätter därefter saker och ting i olika «sammanhang». Mest av allt, tror jag att människor påverkas av hur andra människor gör, tycker och anser om saker och ting. Den så kallade «normen», dvs det «normala» som de flesta människor vill tillhöra. Människor vill känna sig delaktiga i gruppen, känna sig «normala» i jämförelse med andra människor.

  Få människor tänker själva och få människor tror jag har full självinsikt i varför vi reagerar som vi gör och hur det kommer sig.

  Det är lätt att skylla på andra eller annat, när något «går oss emot» och vi vill inte gärna se vår egen del i problemet. Problemet med våldtäkter är ett manligt problem, världen över. Hur uppstår detta beteende hos män och vad gör vi åt det? Tyvärr verkar många män gå i någon slags försvarsställning, alternativt skylla på «de andra» istället för att försöka utreda orsakerna till manligt sexuellt våld mot kvinnor och barn. Skygglappar på.

  Det är också därför det är farligt med «normalisering», som jag brukar tjata om. När man «normaliserar» företeelser som våldtäkt mot barn och kvinnor, misshandel och diskriminering av dem, så är det lätt att män hänger på, utan att själva reflektera. Dessa vidriga handlingar blir «normala» – «alla andra» gör så. Kvinnor och barn är «de andra» – de som inte är som «vi», dvs «normala».

  På detta sätt har män som tex Hitler lyckats med sina agendor. Han «normaliserade» de vita, ariska och gjorde judar till «de andra» – de som måste utrotas. Vissa människor tyckte det var viktigt att tillhöra den «normala» gruppen och i detta ingick också att bespotta, hata och förtrycka de som var «onormala», dvs judar. «De andra» som inte är som «vi», alltså «normala»…

  • Jag sökte och letade lite efter något du påminde mig om… «Oss och dom», det är en mentalitet som är farlig för den dehumaniserar (av-mänsklig-gör) människor. «Dom» vs. «oss» är ju den politik som dom konservativa använder och kör på med för att vinna röster. Och det lyckas dom med! Anyways… Har du en timma till övers en gång så se gärna denna dokumentär, den är lite «aha!».
   http://www.youtube.com/watch?v=jk2-ZXAWkfg

   Män tänker gärna att, «ja men jag våldtar ju inte, alltså är det inte mitt fel att kvinnor våldtas, alltså måste det vara hennes fel i och med att kvinnor våldtas». Att reflektera är en sällsynt sak i dag, tyvärr. Det gäller för både kvinnor och män. Jag har mött människor som inte pallar skänka en tanke åt varför dom gör som dom gör eller vad som förgår i deras tankevärld.
   Men med lite reflektion så är man ju klar över att det inte ens behöver vara så att mannen uppfattar det som en våldtäkt mens kvinnan uppfattar det så. Därför att han upplever bara att han tjatar lite, «kan du inte ta den i munnen lite, bara suga lite, nu har jag ju varit schysst mot dig, har jag inte?». Hon upplever att han pressar henne. Särskilt när han trycker upp den i hennes ansikte fast än hon säger nej.
   För honom uppfattas inte detta som någon våldtäkt, det är ju inte som om han sitter bakom en buske och väntar på ett offer. Han «frågar» bara om hon inte kan «ställa upp» för honom, «han som varit så schysst mot henne och diskat i dag/städat/dammsugit/något annat».

   Men det handlar igen om detta med empati. Män som växer upp med ett avstympat förhållande till sina egna känslor kan bara inte relatera till andras känslor. Hur skulle dom kunna det? Det är därför denna «macho-kulturen», det att en «man ska vara en man», måste dö ut. Den är inte, som jag uppfattar den, positiv på något som helst sätt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: