Den kjekke prinsen i gata

solsidan1

Som ung syntes jeg politikk beveget seg sakte, tregt, tok tid. Ikke at det var så ille, men mange andre ga opp politikken fordi man måtte være tålmodig. Nå, derimot, skjer ting raskere enn jeg hadde ventet. Ikke bare her til lands men over store deler av verden.

Jeg leste nylig, eller vel, for en uke og litt til siden, at kvinner i større grad velger seg “mannen i gata” fremfor “prinsen med halve kongeriket”. Dette ganske enkelt fordi kvinner i større grad tjener sin egen lønn, har mer enn nok i inntekt og ikke trenger søke etter en mann som kan forsørge henne. Med det er det også flere kvinner som søker noe annet enn penger, noe som varer og holder bedre enn det materielle. Noen å dele følelser, opplevelser, livet med. Flere søker med det etter kjærligheten.

Forget a handsome prince: For modern women, nothing but an ordinary Joe will do, a new study has revealed

Women are increasingly ‘marrying down’ and choosing men who are less qualified and educated than themselves, according to new research.
The growing numbers of girls going through university and into work means that centuries of men holding the higher social status within relationships are coming to an end, it reveals.
In many countries it is now more common for the female half of the partnership to be better educated than the male half, said the global study by university experts in Barcelona.

Kilde: dailymail.co.uk

Flott! Samtidig kommer, med det, også “den usikre mannsrollen”. Hvis han ikke lenger er kan “kjøpe” seg dame, “kjøpe” seg kjærlighet, ta en universitetsutdannelse, arbeide opp en karriere og med det kunne velge og varke blant kvinner som ønsker å bli sammen med han, hva er det da som gjør han til “mann”? Det korte og enkle svaret er – ingenting! Det litt mer kompliserte svaret er at vi har beveget oss inn i en tid da vi ikke lenger er “mann og kvinne”, men individer. Vi elsker fordi, vel, vanskelig å forklare hvorfor kjærligheten oppstår. Men vi har nå muligheten til å søke den heller enn å låse oss fast i situasjoner der vi aldri føler oss fornøyde.

Problemet er at vi med det også er avhengige av kjærligheten. Det betyr at vi må vite hva det er vi søker før vi søker etter det. Det er det som kommer til å bli de neste generasjonenes utfordringer.

Men så står vi på trinnet foran et nytt valg. Mindre enn ett år unna. Det henger regntunge mørkeblå skyer i horisonten, ikke røde friske som varsler om et fint vær og en god dag, men tunge blå skyer som varsler om regn og dårlig vær. Jeg er redd de kontrarevolusjonære (de som ønsker å gå bakover i utviklingen, de som ønsker seg tilbake til 50-tallets “lykkelige” familie) kommer til å vinne valget. Jeg er stygt redd for det. Fire år høres kanskje ikke så ille ut? Men på de fire årene kan de sette sine spor i kulturen vår og med det også måten de nye ungdommene tenker på.

Ironisk nok prøver konservative Senterpartiet å hente stemmer hos kvinnene.

Senterkvinnene, Senterpartiets kvinneorganisasjon, har full likestilling og likeverd mellom kvinner og menn som overordnet mål. I organisasjonens politiske plattform heter det at Senterkvinnene går inn for å endre lovverket, «slik at det gir hjemmel for å gripe inn overfor helseskadelig, kroppsfiksert og seksualisert reklame rettet mot barn og unge.»

kilde: dagbladet.no

Ironisk, for det er jo ikke akkurat kvinnefrigjøring de har kjempet for ellers. Men ikke så rart. De som avgjorde valget for Obamas del var… kvinnene. Kvinner er ikke en homogen masse, men kvinner er en mer sårbar gruppe og vet så alt for godt hva som skjer hvis vi skrur klokken tilbake. Samtidig er feminisme ikke bare noe som gir kvinnen frihet, den gir også mannen frihet fra “du er mann, derfor skal du være sånn og sånn”.

Men det er ett år igjen. Skal du stemme? Det skal jeg. Mer enn noen gang før føler jeg min stemme er viktig nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: